Nettsvindel fører til e-post problemer (Oppdatert 28.04.2020)

Publisert 27. april 2020. Skrevet av Petter Berg

Oppdatert 23.36: Nå er vi tatt av de blokkeringslistene for e-post som vi kjenner til. Det kan bli en forsinkelse fra vi er tatt av listene til filtrer rundt om i verden blir oppdatert, så hvis du fortsatt opplever problemer, skyldes det mest sannsynlig dette. Skulle det mot formodning fortsatt være problemer med nye e-poster i morgen (onsdag) ber vi deg melde fra i Selvbetjeningsportalen eller ringe Helpdesk.

Oppdatert 13.05: Denne artikkelen refererer til en gitt hendelse. Du ser hvordan denne svindelen ser ut her: https://norsis.no/se-opp-for-svindel-e-post-med-falsk-office365-oppdatering/

Som vi informerte om tidligere i dag på vår nettside og Twitter, har vi det siste døgnet vært vitne til et nettsvindel-forsøk (phishing) mot flere e-postadresser som er tilknyttet Hedmark IKT samarbeidet. Uheldigvis var det 6 personer som sendte påloggingsinformasjon for sin e-post konto. I et normalt tilfelle ville våre egne filtre/brannmur ha stoppet svindelen, men dette var ikke mulig for brukere som sitter på hjemmekontor utenfor vårt nettverk. I dette tilfelle brukte svindlerne kontoene til å sende store mengder søppel-post ut i natt. Vi fikk stoppet det kjapt, men skaden var allerede skjedd. Alle meldingene som ble sendt ut fra disse kontoene resulterte i at e-post kontoer tilknyttet Hedmark IKT havnet i svartelistene for flere mottakere av e-post. Vi jobber aktivt med å fjerne oss fra disse svartelistene, men flere av dem har en grense på 48 timer før vi er borte fra listen.

Dette medfører at mange kan oppleve problemer med å sende e-post ut. Vi ber dere derfor om å be om bekreftelse på mottak av e-post når dere sender viktige meldinger!

Videre er det viktig at vi alle har et skjerpet blikk mot slike svindelforsøk. Hedmark IKT vil ALDRI be om passord eller annen sensitiv informasjon via e-post!

Det er nå høytid for denne typen angrep, og vi er ekstra sårbare med så mange brukere på hjemmekontor. Vi oppfordrer alle til å følge disse enkle stegen for å øke sin egen sikkerhet:

  • Beskytt passord, pin-koder, betalingsinformasjon og personlige opplysninger.
  • Stopp – og tenk «hva er dette», «hvorfor får jeg dette» før du eventuelt trykker på vedlegg og lenker.
  • Vær kritisk til tilbud om informasjon om pandemien og koronaviruset, Covid-19.
  • Betaling av fakturaer, sjekk om alle detaljer er korrekte.
  • Ukjente som ønsker informasjon eller tilgang til hjemmet eller virksomheten.

Les mer om forebyggende tiltak på vår side: https://www.hedmark-ikt.no/nettvett/

Hedmark IKT