Nasjonal Sikkerhetsmåned

Publisert 1. oktober 2021. Skrevet av Petter Berg

I oktober er det Nasjonal sikkerhetsmåned. Det er Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) som har det nasjonale ansvaret for å koordinere denne måneden, og hensikten er å sette fokus på digital sikkerhet og skape engasjement rundt dette. En av aktivitetene i sikkerhetsmåneden er opplæring av ansatte for å heve kunnskapen på digital sikkerhet.

I den forbindelse har Hedmark IKT-samarbeidet kjøpt opplæringskurs til alle ansatte. Dette gjelder alle ansatte i hele samarbeidet. Hovedkurset er «En trygg digital hverdag» som gir en grunnleggende innføring i digital sikkerhet. Det tar for seg de vanligste truslene den enkelte bør kjenne til, og gir konkrete råd til forebygging og håndtering av hendelser. Det kommer blant annet inn på tema som verdivurdering, passord og påloggingsrutiner, hva som gjør deg sårbar og hvilke avsendere du kan stole på. Alt dette for at du og din bedrift skal bli enda tryggere.

Kursene gjennomføres via NorSIS’ partner på e-læring, Motimate. De har en platform som kombinerer video, tekst, quiz og grafiske elementer som gjør opplæringen motiverende og morsom å gjennomføre. Du kan se hva kurset inneholder og en demo av hvordan det blir her: https://norsis-open.motimate.app/training/my/section/ongoing/course/introduksjon-til-norsis-motis/

Kursene kan gjennomføres på alle plattformer, og er tilpasset alle skjermstørrelser. Du kan velge om du vil bruke din favorittnettleser eller app på din telefon. I Google Play og Apple App Store vil du finne appen «Motimate» som du kan laste ned.

Du vil i løpet av 1. oktober motta en invitasjon fra Motimate og du vil allerede fra da kunne logge inn og begynne å ta kurset «En trygg digital hverdag». Har du tilgjengelige kurs som ikke er gjort, vil du bli påminnet om dette en gang i uken i oktober. Vi har tilgang til denne opplæringen ut 2021. Derfor vil du kunne ta kurs i hele denne perioden.

Vi anbefaler på det sterkeste at alle gjennomfører opplæringskurset. Det vil gi du nyttig informasjon som vil gjøre du til tryggere digitale brukere, både hjemme og på jobb, og vil gjøre oss alle bedre rustet til å håndtere sikkerhetsutfordringene som oppstår.

Ta kontakt med sikkerhetsansvarlig i din organisasjon hvis du ikke mottar e-posten fra Motimate etter 1. oktober, og heller ikke har funnet e-posten i søppel/spam. Ikke ta direkte kontakt med NorSIS eller Motimate. Du kan også forsøke å nullstille passordet ditt før du tar kontakt her: https://hedmark-ikt.web.motimateapp.com/password/reset

Dersom du ikke får til å logge inn eller ikke har mottatt e-post med brukernavn og passord, anbefaler vi følgende feilsøkingsprosedyre:

  1. Sjekk om e-posten har havnet i Spam/Søppelpost.
    E-posten skal være fra no-reply@motimateapp.com med tittelen Velkommen til Motimate! / Welcome to Motimate!
  2. Du kan tilbakestille ditt passord via denne adressen: https://hedmark-ikt.web.motimateapp.com/password/reset
  3. Hvis du ikke får tilgang, og ikke får tilbakestilt passordet, tar du kontakt med Petter Berg (petter.berg@hedmark-ikt.no) for å sjekke dette.

Hvis du opplever at neste kurs ikke låses opp når du har fullført kurset føre, må du laste siden på nytt. Trykk på "F5"-knappen på ditt tastatur for å laste siden på nytt. Motimate jobber nå for å rette denne feilen.

Når du er ferdig med et spill, står det "Game Over". Dette betyr ikke at du har tapt, men at spillet er ferdig. Du har da mulighet til å ta spillet på nytt hvis du ønsker det. Hvis du vil gå videre i kurset, klikker du på "Avslutt"-knappen. Du vil da bli flyttet tilbake til selve kurset, og kan fortsette der.

 

Hva annet?

I løpet av oktober, kommer vi til å publisere noe korte intervjuer, hvor det blir snakk om relevante problemstillinger for oss i Hedmark IKT-samarbeidet, og hvordan vi jobber for å takle disse problemstillingene.

Konkurranse!

Vi ønsker å høre fra deg! Vi setter stor pris på tilbakemeldinger om hvordan du som ansatt i Hedmark IKT-samarbeidet opplevde Nasjonal Sikkerhetsmåned. Har du ris eller ros om kurset eller tips til noe du ønsket vi informerte mer om, vil vi høre det! Gi oss en tilbakemelding i skjemaet nederst hedmark-ikt.no/sikkerhet (skjemaet blir publisert 1.okt), og du er med i trekningen av en premie. Det trekkes totalt 4 vinnere, som hver får et gavekort og stæsj sendt i posten i løpet av november.

Hedmark IKT