Windows 10 lisens snart utløpt?

Vi har mottatt noen henvendelser fra personer som får en melding om at Windows 10 lisensen på maskinen snart er utløpt. Windows 10 sjekker lisensen opp mot vårt system, og kontrollerer at den er gyldig. Windows kontrollerer dette hver 180. dag. Hvis man har sittet på hjemmekontor uten å være tilkoblet oss (Fjerntilgang) over en lengre periode, kan dette føre til at Windows ikke får kontrollert at lisensen er gyldig. Noe som da fører til at man får opp denne feilmeldingen.

Dette kan rettes ved å koble seg til nettverket på jobb, eller få «Fjerntilgang» på din maskin. Les mer om «Fjerntilgang» her: https://www.hedmark-ikt.no/faq/hjemmekontor/.

Denne artikkelen er ment for personer utenfor din organisasjon som skal delta inn i team som deles av deg eller andre i din organisasjon.

Du kan da dele denne artikkelen med personen utenfor din organisasjon, som ikke kommer inn på teamet du har invitert han/hun til.

Dersom du ikke får deltatt i et eksternt team og du har mottatt en invitasjon om å bli medlem av et team som tilhører en av våre domener, må mottagers «tenant» være satt opp med enten «åpen federering» eller det må sørges for at domenet man mottar invitasjonen fra er lagt til i domenelisten for eksterne domener i Teams. Våre domener er den 04.05.2020 følgende:

ikao.no
hamarregionen.no
kongsvingerskolene.no
hamarregionen.net
sor-odal.kommune.no
edu.sor-odal.kommune.no
gbi.no
givas.no
hedmarken-brannvesen.no
hamarkino.no
gs-iks.no
ankerskogen.no
hedmark-revisjon.no
nord-odal.kommune.no
stange.kommune.no
hamar.kommune.no
loten.kommune.no
grue.kommune.no
hedmark-ikt.no
kongsvinger.kommune.no
edu.hamar.kommune.no
edu.loten.kommune.no
edu.kongsvinger.kommune.no
edu.grue.kommune.no
edu.nord-odal.kommune.no
edu.stange.kommune.no
eduhikt.mail.onmicrosoft.com
eduhikt.onmicrosoft.com
edu.hedmark-ikt.no
giv.no

For IT avdelingen til personen utenfor vår organisasjon:

Sikre at dere kjører åpen federering eller legg til domenet i tillatte domener dersom dere kjører begrensning på hvilke eksterne domener man kan kommunisere med:

Utdrag fra dokumentasjon rundt dette:

By default, external access is turned on in Teams, which means that your organization can communicate with all external domains. If you add blocked domains, all other domains will be allowed; and if you add allowed domains, all other domains will be blocked. There are three scenarios for setting up external access in the Teams admin center (Org-wide settings > External access):

Kilde: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/manage-external-access#plan-for-external-access

Oppdatert 23.36: Nå er vi tatt av de blokkeringslistene for e-post som vi kjenner til. Det kan bli en forsinkelse fra vi er tatt av listene til filtrer rundt om i verden blir oppdatert, så hvis du fortsatt opplever problemer, skyldes det mest sannsynlig dette. Skulle det mot formodning fortsatt være problemer med nye e-poster i morgen (onsdag) ber vi deg melde fra i Selvbetjeningsportalen eller ringe Helpdesk.

Oppdatert 13.05: Denne artikkelen refererer til en gitt hendelse. Du ser hvordan denne svindelen ser ut her: https://norsis.no/se-opp-for-svindel-e-post-med-falsk-office365-oppdatering/

Som vi informerte om tidligere i dag på vår nettside og Twitter, har vi det siste døgnet vært vitne til et nettsvindel-forsøk (phishing) mot flere e-postadresser som er tilknyttet Hedmark IKT samarbeidet. Uheldigvis var det 6 personer som sendte påloggingsinformasjon for sin e-post konto. I et normalt tilfelle ville våre egne filtre/brannmur ha stoppet svindelen, men dette var ikke mulig for brukere som sitter på hjemmekontor utenfor vårt nettverk. I dette tilfelle brukte svindlerne kontoene til å sende store mengder søppel-post ut i natt. Vi fikk stoppet det kjapt, men skaden var allerede skjedd. Alle meldingene som ble sendt ut fra disse kontoene resulterte i at e-post kontoer tilknyttet Hedmark IKT havnet i svartelistene for flere mottakere av e-post. Vi jobber aktivt med å fjerne oss fra disse svartelistene, men flere av dem har en grense på 48 timer før vi er borte fra listen.

Dette medfører at mange kan oppleve problemer med å sende e-post ut. Vi ber dere derfor om å be om bekreftelse på mottak av e-post når dere sender viktige meldinger!

Videre er det viktig at vi alle har et skjerpet blikk mot slike svindelforsøk. Hedmark IKT vil ALDRI be om passord eller annen sensitiv informasjon via e-post!

Det er nå høytid for denne typen angrep, og vi er ekstra sårbare med så mange brukere på hjemmekontor. Vi oppfordrer alle til å følge disse enkle stegen for å øke sin egen sikkerhet:

Les mer om forebyggende tiltak på vår side: https://www.hedmark-ikt.no/nettvett/

Vi har mange brukere som har vært uheldige og lagt inn passordet sitt på en phishing-side som det lenkes til i e-poster som er mottatt gjennom helgen og dette vil påvirke utgående epost i dag ettersom våre servere nå er i diverse spamlister. Utgående e-post vil etter planene fungere normalt i morgen for de som opplever problemer i dag.

Vi oppfordrer alle brukere som sender viktige epost om å verifisere at de faktisk er kommet frem!

Det florerer av e-poster som er på jakt etter personlige opplysninger, så det er viktig å være på vakt!

Ta gjerne en titt på vår siden om nettvett for tips som kan gjøre din e-post hverdag litt tryggere: https://hedmark-ikt.no/sikkerhet/nettvett/

OPPDATERT 20.04.20:

Microsoft Teams Direktesending (Live Events) er nå tilgjengelig via Tilgangsportalen! Ta kontakt med din IKT-rådgiver/ansvarlig for bestilling av tilgang. Her finner dere veileder for bruk: https://www.hedmark-ikt.no/faq/hvordan-bruke-microsoft-teams-live-events/

Microsoft Teams Live Events vil ikke være tilgjengelig for bestilling hvis du er bruker fra oppvekstsektoren! Live Events vil bli gjort tilgjengelig for bestilling av brukere i oppvekstsektoren i begynnelsen av mai.

Etter bestilling må man beregne minst 24 timer før tjenesten er aktiv for din bruker.

Som vi har informert om tidligere, vil det være mange som ikke vil kunne redigere Word-dokumenter direkte i Microsoft Teams. Les HER for mer detaljer.

Dette gjelder nå også notater i OneNote. Når man åpner notater via OneNote i Microsoft Teams, vil man kunne se denne beskjeden:

For å regiere notatene, klikker du på «Klikk her for å redigere notatblokken». Da vil den åpnes i nettleseren din, og du kan redigere som normalt.

Microsoft gjør nå endringer på hvordan forskjellige oppgaver gjøres i Teams, som f.eks OneNote og Word. Vi kommer med en oppdatering når vi vet flere detaljer og hvem de berører.

Flere opplever problemer med bruk av Microsoft Teams, og da spesielt kvalitet på lyd/bilde. Microsoft varsler om at dette primært berører brukere i Nederland, men det kan dreie seg om samme problemet her også. Microsoft jobber nå med å feilsøke og rette problemet.

Vi ønsker å invitere alle som har lyst til å lære seg mer om bruk av Microsoft Teams til et webinar 14. april kl. 10.00.

Se mer informasjon her: https://www.hedmark-ikt.no/14-04-20-hvordan-bruke-microsoft-teams/

Vi har tidligere lagt ut en advarsel om nett-svindel, og vi ser nå behovet for ytterligere informasjon rundt sikkerhet.

Vi har derfor opprettet en ny nettside for Nettvett, hvor du kan se sentrale oppfordringer og nyttige tips.

Du ser nettsiden her: https://www.hedmark-ikt.no/sikkerhet/nettvett/

Microsoft informerer om en midlertidig endring pga Koronaviruset som gjør at flere Microsoft Teams brukere nå ikke kan redigere Word-dokumenter direkte i Teams. Foreløpig fungerer redigering av PowerPoint og Excel som normalt.

I de tilfellene hvor redigering ikke er mulig, vil du merke det ved at «verktøylinjen» øverst i dokumentet er blankt, eller du får opp denne feilmeldingen:

For å redigerer dokumentet, klikker du på «Edit in Word/Rediger i Word» på den gule linjen, eller via menyen.

Hedmark IKT